Wat is airsoft?

0
2315

Ben je op zoek naar een nieuwe sport om te beoefenen? Dan kun je uit van alles en nog wat kiezen. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden voor een voetbal-, tennis- of hockeyvereniging. Zijn dit geen sporten voor jou? Of zoek je naar een bijzondere en uitdagende sport? Dan is airsoft misschien iets voor jou. Deze sport wint de laatste jaren meer en meer aan populariteit, zo ook in Nederland. Toch zijn er nog genoeg Nederlanders die niet bekend zijn met airsoft. Als dit ook voor jou geldt, kies je ongetwijfeld niet direct voor deze sport. Zonde, want misschien is het echt iets voor jou. Daarom vertellen wij jou hier precies wat airsoft is, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Simulatiesport
Airsoft wordt door veel mensen als een spel gezien, maar het is toch echt een sport. Beoefenaars van deze sport bootsen vaak een militair gevecht na. Daarom wordt airsoft ook wel gezien als een simulatiesport. Voor aanvang worden deelnemers in twee teams verdeeld. Zij trekken vervolgens het veld in en gaan de strijd met elkaar aan.

Bij airsoft worden wapens gebruikt. Het gaat hier niet om echte geweren, maar om replica’s. Deze zijn gevuld met plastic balletjes, die deelnemers op elkaar schieten. Wanneer een team wint? Dat hangt af van het doel van het spel. Zo kun je winnen door alle vijanden uit te schakelen. Soms win je ook al wanneer je een geselecteerde speler uitschakelt.

Is airsoft legaal?
Omdat je een wapen nodig hebt voor airsoft, vraag jij je mogelijk aan of je deze sport legaal kunt beoefenen. Volgens de wet mag je als inwoner van Nederland namelijk geen wapen bezitten. Als jij aan airsoft doet, ben jij hier een uitzondering op. Begin 2013 is de Wet wapens en munitie namelijk aangepast. Door deze aanpassing kun jij in Nederland legaal airsoft spelen.

Uiteraard ben je wel gebonden aan regels wanneer je airsoft speelt. Zo mag jij bijvoorbeeld alleen een airsoft gun in jouw bezit hebben als je bent aangesloten bij de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV). Je kunt hier alleen lid van worden als je ouder bent dan 18 jaar. Daarnaast heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Hieruit moet blijken dat jij in het verleden niets strafbaars hebt gedaan.

Daarbij komt dat je een airsoft wapen niet overal mag gebruiken. Zo is gebruik in het openbaar bijvoorbeeld niet toegestaan. Denk niet dat je alleen gestraft wordt als je het wapen in het openbaar gebruikt. Nee, want ook als jij een airsoft gun toont in een publieke ruimte ben je namelijk al strafbaar. Gebruik een airsoft wapen daarom alleen thuis of op de plek waar jij legaal airsoft beoefent.

Verschillende soorten wapens
Ben jij lid van de NABV, ben je ouder dan 18 jaar en heb je een VOG? Dan kun jij legaal airsoft beoefenen. Voordat je begint, raden wij je aan om meerder wapens te kopen. Op deze manier kun jij je in iedere situatie goed redden. Schaf bijvoorbeeld een airsoft shotgun aan. Zo’n geweer ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar komt ook in verschillende situaties van pas. Een pistool mag ook niet ontbreken in jouw wapenuitrusting. Deze trek je namelijk makkelijk en snel als er plots een vijand voor jouw neus opduikt. Naast shotguns en pistolen kun je ook nog talloze snipers, revolvers en andere airsoft wapens kopen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here